Tuesday, April 5, 2011

クリーブランドのレストラン/ My favorite restaurants in Cleveland

こんにちは。クリーブランドも少しずつ暖かくなって来ました。とはいえ、一週間程前に吹雪があり、まだまだ安心はできませんが。。。最近は春の雨ですね。

クリーブランドには有名なシェフが何人かおり、地元で人気があるレストランがいくつかあります。オハイオ州は農業が盛んで、新鮮な食材がふんだんなため、レストランに行く度に食のレベルの高さに驚かされます。クリーブランドで人気があるレストランに、最近何度か続けて行く機会がありましたので、今日はクリーブランドにあるおいしいレストランについてお話したいと思います。

L'albatros Brasserie + Bar
L'albatros Brasserie + Barはクリーブランドの有名シェフ・Zack Bruell がオーナーのカジュアル・フレンチ・レストランです。2009年にはエスクアイア・マガジンでニュー・オープンのレストラン全米トップ20にも選ばれました。場所はクリーブランドの文化の中心、ユニバーシティー・サークルにあります。

真っ先に名前を挙げたことからお分かりかもしれませんが、L'albatros Brasserie + Barは、今のところ私がクリーブランドで一番気好きなレストランです。何よりも料理のレベルが高く、サービスも行き届いており、加えてインテリアもなかなかに素敵です。中庭に面した大きな窓がたくさんあるため、自然光の中でくつろいで食事を取ることができます。このレストランが東京にあったとしても、お気に入りのレストランになるだろうと思います。

さて、肝心の料理ですが、田舎風のフランス料理が中心で、「アメリカでフランス料理?」と怪訝に思われる方もいらっしゃるかもしれませんが、なかなかどうして、いけるのです。フランスはパリの都会的なイメージが強いかもしれませんが、実は産業の中心は農業です。農業が盛んで、新鮮な野菜、鴨などが簡単に手に入るオハイオとフランスは食に関して共通点があるように思います。今回私はランチにフルコースを頂きましたが、前菜にはルッコラとラディッキョのサラダ、メインにはカスレ(田舎風お豆と鴨肉のシチュー)、デザートにはフローズン・レモン・スフレを注文しました。前菜のルッコラとラディッキョのサラダは絞り立てのレモンで作ったドレッシングが爽やかで、薄く削ったパルメザン・チーズが程よいアクセントになっていました。メインのカスレはフォークを当てるとほろりと崩れる程煮込まれた鴨肉と白インゲンがとても優しいお味です。そして最後のデザート、フローズン・レモン・スフレはシャーベットとアイスクリームの間のようなもので、細く細く削られたレモン・ピールできれいに飾られており、お味も見た目も繊細なデザートでした。どれもこれも丁寧に作られたお料理で、おいしく頂くことができました。L'albatros Brasserie + Barで食事をしたのは、これが二回目でしたが、今回驚いたのはその量です。前回はダック・コンフィを頂いたのですが(これもおいしかったです)、アメリカにしては量が控えめでした。ところが、先日注文したカスレは、何と!中くらいの大きさのフライパンに入って運ばれて来ました。目前の光景をしばし信じることができませんでしたが、もちろん現実です。カスレを注文される方は、二人で一皿をシェアしても十分だと思います。

おいしい料理が多過ぎた!という嬉しい誤算はあったものの、食べきれない分はお持ち帰りできますし、二人で一皿を分けられることを考えると、この点は問題無いのではないかと思います。L'albatros Brasserie + Barはクリーブランドに遊びにいらした方にも、お住まいの方にもおすすめのレストランです。私も普段よりも少し特別な気分を味わいたい時に、是非また行きたいと思います。


L'albatros Brasserie + Bar
Address: 11401 Bellflower Rd, Cleveland, OH 44106
Phone: (216) 791-7880
Hours: 11:30 AM to 11 PM (Monday to Wednesday) 11:30 AM to 12 AM (Thursday to Saturday)


Chinato
ChinatoはL'albatros Brasserie + Bar のシェフZack Bruellがオーナーのイタリアン・レストランです。クリーブランドのレストラン街 East 4th Streetに昨年オープンしました。ずっと気になっていたものの、なかなか行く機会がなかったのですが、二の足を踏んでいた理由は「フランス料理のシェフにおいしいイタリアンが作れるのだろうか?」という疑問でした。実際に行って驚きました。意外にも答えは「Yes」でした。

アメリカには星の数程イタリアン・レストランがあるものの、おいしいイタリア料理にお目に掛かることは殆どありません。それが例え大都会でもです。それだけにクリーブランドでおいしいイタリアンに出会ったのは、本当に予想外でした。私はランチに牛タンとオックス・テールを煮込んだソースにリコッタ・チーズを添えたフジッリとサルサ・ベルデという緑のソースが添えた牛タンのステーキを頂きました。牛タンとオックス・テールを煮込んだソースは肉の旨味がワインの酸味に閉じ込められた複雑なお味で、フジッリに良く合っていました。湯で加減もアル・デンテで申し分ありません。これはアメリカに来て以来、一、二を争う、秀逸なパスタでした。そして、ステーキは牛タンをさっと焼き上げてあり、柔かな食感の中に、牛タンならではのこっくりとした味わいが溶け合います。料理そのものの質でいうと、もしかしたらL'albatros Brasserie + Barよりも上かもしれません。但し、サービスについてはもう少し改善の余地があるように思いました。ですが、イタリアン不毛の地アメリカでおいしいイタリアンは貴重です。これからも繊細なイタリアンを食べたい時には、Chinatoに必ず足を運ぶことになりそうです。


Chinato
Address: 2079 East 4th Street, Cleveland, OH 44115
Phone: (216) 298-9080
Hours: 11AM to 10 PM (Monday to Wednesday) 11AM to 12AM (Thursday & Friday) 4PM to 12AM (Saturday)


Lola Bistro
そして最後に忘れてはならないのは、Lola Bistroです。Lola Bistro はクリーブランドが誇るアメリカの料理の鉄人 Michael Symonのレストランで、クリーブランドでその名を知らぬ人はいない程有名なレストランです。クリーブランドは元より、全米にもその名を轟かせています。

Michael Symon は肉料理を得意なことで有名ですが、彼は特に豚好きで有名です。お店の方にお勧めを聞いても、「当店は豚を得意としています。是非豚を召し上がって頂きたい。」と自信を持っておっしゃいます。ところが、予想に反し、その豚よりもおいしかったのがリブ・アイ・ステーキ、牛でした。私は今回フルコースのディナーを頂いたのですが、前菜に生ハムやサラミなどの肉の盛り合わせ、牛ほほ肉のピエロギ、豚の三枚肉の揚げ焼き、メインにリブ・アイ・ステーキとポーク・チョップ、付け合わせにフライド・ポテト、そしてデザートにバナナ・ブレッドのアイスクリーム添えを注文しました。(この数週間でどの位体重が増えたかは、想像しないで下さい。。。)どれもおいしかったのですが、リブ・アイ・ステーキのおいしさは突出していました。そもそも驚かされたのは大きさです。お皿からはみ出んばかりで、分厚いステーキが長さ約30センチ、幅10センチはあったのでしょうか。日本だったら、その一切れが一人前になりそうなボリュームです。更に、ボリューム以上に素晴らしかったのは味です。一般的にアメリカのステーキは脂身が少なく、日本人には堅すぎるばかりか、噛み切れないことすらあるのですが、Lola Bistroのリブ・アイ・ステーキは全く違いました。牛の叩きを厚くしたような食感で、肉の柔らかさの中に適度な噛みごたえがあり、表面は香ばしく炭火で炙ってあります。見事なステーキでした。東京のおいしいもの好きの友人ばかりか、フランスから食通の友人が遊びに来ても、是非Lola Bistroに連れて行きたいと思います。

ちなみに、以前 Lola Bistroに来た時は、ランチでグリルド・チーズ・サンドイッチを食べました。スモークしたゴーダ・チーズ、ルッコラ、リンゴのスライス、生ハムが絶妙なバランスで、とても家庭では真似することができない、プロの味でした。また食後に頂いたレモン・パンナコッタもアメリカのデザートとは思えない程繊細で(失礼!)、バニラビーンズをふんだんに使ったまろやかなクリームと爽やかなレモンの風味が相性ぴったりでした。

インテリアも素敵な雰囲気があるレストランですので、ドレスアップして食事をしたい時や、お客様をおもてなしする時にお勧めです。そして、本当においしいステーキを食べたい時に、是非行って欲しいと思います。


Lola Bistro
Address: 2058 East 4th Street, Cleveland, Oh 44115
Phone: (216) 621-5652
Hours: Lunch; 11:30 AM to 2:30 PM (Weekdays) Dinner; 5 PM to 10 PM (Monday to Thursday) 5 PM to 11 PM (Friday and Saturday) 



Hi! Although we had a snow storm about a week ago, I think it's safe to say that spring has come to Cleveland. Everyday, it feels more and more like spring. The warm weather made me feel like going out and enjoying the city after the long dark days of winter. I recently have been to some famous restaurants in Cleveland, and I had good experiences at some of them. I want to write about the restaurants that I really liked. These are all great restaurants that I definitely recommend.

L'albatros Brasserie + Bar
L'albatros Brasserie + Bar is no doubt one of the best restaurants in Cleveland. This restaurant has been selected as Top 20 new restaurants in the U.S.A. in 2009 by Esquire Magazine. Their specialty is casual French cuisine, as the name "Brasserie" suggests.

This was my second visit to L'albatros. I had a great experience at each visit. I had a full course lunch this time. (Come to think of it, I actually had a full course lunch the last time too...) I had a arugula and radicchio with shaved parmesan salad, a cassoulet, and a frozen lemon souffle. All of those were well made. The arugula with shaved parmesan dressed with lemon juice had a nice refreshing flavor and made a perfect appetizer. The cassoulet, a rustic French stew of lamb, duck confit, and sausage with white bean, had a good mild flavor developed with the process of hours of simmering. To my surprise, the portion of cassoulet was very generous. I couldn't believe when the waiter brought the cassoulet in a middle-sized flying pan. It was big enough for two people. The first time I had been there, I had duck confit for my entree, it was delicious, but the portion was small. That's why the portion of cassoulet surprised me so much. At the end of the meal, I enjoyed frozen souffle. That was nice too. It was something between sorbet and ice cream in a cup topped with delicately cut extra thin candied lemon peel. It had a nice citrusy flavor with a hint of milky flavor. I always think that best place to enjoy sweets in the U.S.A is at a restaurant, not a pastry shop or a bakery because good restaurants always have outstanding pastry chefs.

Not only was their food excellent, but so was their service. Their service staff was always friendly and helpful. Also, their interior design was pretty cool. Everything they offered including food, service, and atmosphere, made my experience pleasant. There is nothing that I didn't like about L'albatros Brasserie + Bar except they don't have enough space to wait. I will repeatedly come back to this little gem in University Circle when I want to have a special treat for myself.

L'albatros Brasserie + Bar
URL: http://www.albatrosbrasserie.com/
Address: 11401 Bellflower Rd, Cleveland, OH 44106
Phone: (216) 791-7880
Hours: 11:30 AM to 11 PM (Monday to Wednesday) 11:30 AM to 12 AM (Thursday to Saturday)


Chinato
Chinato is the newest restaurant owned by Zack Bruell, the owner of L'albatros Brasserie + Bar, Table 45, and Parallax. I actually hadn't had that hight expectation for Chinato because Chinato features Italian cuisine and I rarely had good food at any Italian restaurants in the U.S.A. One more reason I was about Chinato was that L'albatros Brasserie + Bar is a French restaurant. I didn't think it would be possible for a cook to pursue both French and Italian cuisine. However, their Italian dishes were actually excellent.  They far exceeded my expectations and pleasantly surprised me. I had two dishes for lunch this time, a fusilli with ragout of tongue, oxtail, red wine, and ricotta, along with a beef tongue steak with salsa verde. Both were very good. The flavor of ragout was very complex and rich. The pasta was perfectly cooked to al dente. The perfect texture of pasta and the flavorful ragout made this dish the best pasta ever I had in the U.S.A. The beef tongue was wonderful too. The salsa verde added some relish to the tongue, and the steak melted in my mouth. It was delicious. I might even like Chinato's food better than the food from L'albatros Brasserie + Bar. I should, however, mention that I hope their service will be a bit better in the future. Overall, Chinato is a great restaurant that offers wonderful Italian cuisine. I am sure I will come back to Chinato when I feel like a decent Italian dinner, which I can't make in my kitchen.

I want to let you know one more thing about the owner/chef, Zack Bruell. I actually saw Zack Bruell in front of the kitchen when I had lunch at Chinato. I also saw him when I had lunch at L'albatros Brasserie + Bar. Just by seeing him, I could feel his serious passion for offering good food. He is a busy famous chef having four restaurants, but he still shows up to conduct his kitchens for lunch. When does he sleep? When does he rest? His serious attitude toward food is the reason why he can manage multiple good restaurants. I appreciate that we have Zack Bruell here in Cleveland so we can enjoy an exciting culinary scene.

Chinato
URL: http://chinatocleveland.com/
Address: 2079 East 4th Street, Cleveland, OH 44115
Phone: (216) 298-9080
Hours: 11AM to 10 PM (Monday to Wednesday) 11AM to 12AM (Thursday & Friday) 4PM to 12AM (Saturday)




Lola Bistro
Lola is supposed to be the most famous restaurant in Cleveland. If you ask someone "What do you know about Cleveland," chances are you'll hear an answer like this: "There is Lola Bistro in Cleveland, the restaurant of iron chef champion, Michael Symon." This was my second visit to Lola Bistro, and I had a full course dinner. I had pork belly, beef cheek pierogi, an assortment of cured meat for appetizers, beef rib eye and smoked berkshire pork chop with fried potatoes for entree, and pauline, banana cake with caramel ice cream for dessert. (Please don't guess how many pounds I have gained over these weeks...) Let's get to the point. I thought Lola's specialty is pork, in fact, their staff proudly announced that they recommend their pork, but the best dish I and our group enjoyed that night was their rib eye steak, beef. That steak was phenomenal. The quality of the meat was so good that you could enjoy the texture and the flavor of meat of its own with a nice smokey flavor. The steak was perfectly tender and juicy. Also, the portion was generous. The steak was almost a foot long and very thick. It was cut in slices and served on a big plate. If this were in Japan, you would get a slice of it for entree for one person. If you want to taste really good steak, this is the place to go.

Because the steak was memorably good, I almost forgot everything else about Lola, but I shouldn't forget to mention one more thing. The first time I visited Lola, I had an excellent lunch. I had a grilled cheese sandwich with smoked gouda, arugula, apple, and prosciutto. All the ingredients in the sandwich were delicately balanced, and it was one of the tastiest sandwiches I have ever had. It was comparable to the sandwiches from famous delis in Paris. Also, their lemon panna cotta, which I had for dessert, was fantastic. It was delicately made with real vanilla beans and fresh lemon. This was kind of a dessert you would get at a serious pastry shop in Tokyo. I am sure that I will come back to Lola again when I am eager for a great steak. I want to bring all of my foodie friends from Tokyo and Paris to let them try this real American Style steak!

Lola Bistro
URL: http://www.lolabistro.com/
Address: 2058 East 4th Street, Cleveland, Oh 44115
Phone: (216) 621-5652
Hours: Lunch; 11:30 AM to 2:30 PM (Weekdays) Dinner; 5 PM to 10 PM (Monday to Thursday) 5 PM to 11 PM (Friday and Saturday)