Wednesday, March 31, 2010

手作りリコッタチーズ/ A recipe for homemade ricotta


おはようございます。クリーブランドが冬になってしまったと憤っていたのもつかの間、ここ数日はまた暖かくなりました。こんな風に天気に一喜一憂するのもどうかと思いつつ、明るい朝の日差しはやはり幸せな気分にしてくれます。

今朝牛乳がたくさん余っていたので、リコッタチーズを作ってみました。スー・ラ・ターブルのホームページで手作りチーズ・クラスがあるのを発見してから、これは習わずとも絶対に家で作れるという確信がありました。結果は大成功。拍子抜けするほど簡単に出来ました。

写真は出来立ての手作りリコッタチーズにベリーとはちみつを合えたものですが、実はしょっぱいものとの方が相性が良い気がします。というのも手作りのリコッタは本当に優しい味で、豆腐にも増してクセがないほどです。悪い言い方をすれば、味がないと感じる人もいるかもしれません。海塩、黒こしょう、オリーブオイル、ホワイト・バルサミコ酢を掛けて食べてみたのですが、これがとてもおいしかった!冷や奴にちょっとした薬味やお醤油を落として食べるような感覚です。又、非常に軽いので、カネロニやラビオリの詰め物、ラザニアに使ってもおいしいのではないかと思います。今度はもっと大量に作って、手作りのチーズ・パスタを作ってみたいと思います。

材料
牛乳 1リットル
塩 少々
レモン少々

作り方
鍋に牛乳とレモン汁を入れて温める。煮立てず、指で触れられる程度。牛乳が分離してきたら、ゆっくりと混ぜる。あまりかき混ぜすぎない。火を止めて、乳清の中にチーズが浮き、分離してくるのを待つ。キッチンペーパーやさらしをざるに敷き、濾す。丁度良い固さになるよう、水が切れるまでしばらく待つ。出来上がり。

追伸
冷やしてから食べた方がおいしいと思います。この分量でできたのは、デザート2人分くらいでした。

Good morning, everyone! Pleasantly warm spring days have come back to Cleveland again, making me very happy. I made homemade ricotta cheese this morning as I had a lot of milk. The sunshine made me feel like trying something new! It was unbelievably easy to make. Here is the recipe for you!

Ingredients
1/4 gallon of milk
a bit of salt
some lemon juice

Put milk, salt, and lemon juice in a pan. Warm it up not, but not too hot. If you can touch it without getting burnt, that is the right temperature. As milk fat starts separating from whey, mix it slowly several times. Then, turn off the heat. Wait until you see ricotta cheese nicely floating in way. Drain it to be the favorable texture. It's done!

I made a small dessert of ricotta cheese with honey and berries, but I actually think something salty goes better with homemade ricotta cheese as the flavor of it is really mild and subtle. I also had ricotta cheese with freshly ground black pepper, sea salt, extra virgin oil, and white balsamic vinegar. It was great! I like to eat it cold. I got two scoops of ricotta today. If it is too little for you, double the amount of ingredients. Good luck!