Tuesday, April 6, 2010

くつろぎのひと時 / Comforting myself


私は時々無性に良い朝ご飯が食べたくなります。「良い朝ご飯」って一体どんな朝ご飯だ!という皆さんの声が今にも聞こえてきそうですが、とにかく良い朝ご飯です。

私に取っての良い朝ご飯は、例えば休暇中のホテルの朝食。いろいろ並ぶ中から、卵、野菜、肉、フルーツ、そしてシャンパンまで頂いて正に贅沢な気分です。それからアメリカで食べる和定食。お味噌汁を作り、納豆に葱を混ぜて、焼き鮭なんて本当に最高です。

先週とても気に入った器を購入したので、それに合わせて朝ご飯を作りました。淹れ立てのカフェ・オレにパンパー・ニッケルのベーグルと緑のポタージュ・スープ。スープの濃い緑色が器の淡い白とお盆の木目に何とも合うではありませんか。こんな風に気に入った器を使い、自分のために時間を掛けて料理をすると、満ち足りた気分になります。異国暮らしをしていると、とかく不安が多く、本当に安心して過ごせる時間が案外少ないものです。こんな風に自分をもてなすことは、ゆったりとした時間を過ごすためにも、案外大切なのかもしれないと思いました。

I love big breakfasts. I sometimes dream of a big breakfast at a resort hotel on vacation, where I can enjoy any kinds of menus such as eggs, salads, bacon, sausages, fruits and even a glass of champagne! Or a traditional Japanese style breakfast including a bowl of rice, miso soup, Natto mixed well with cut scallion, and grilled salmon.

I made a special breakfast for myself last weekend as I bought really lovely dishes. I brewed coffee, toasted a pumpernickel bagel, and made green potage soup with potato, spinach, and blue cheese. While I was cooking my favorite foods for myself and my favorite dishes, I felt very relaxed. At the moment, I suddenly noticed that I had been tense and anxious most of the time I spent in this country. Living in another country makes people stressed out because it takes more time and requires extra attention to do anything. Making a nice breakfast for myself is just a small happiness, but something like this seems to be necessary for me to relieve stress of life and rejuvenate myself.