Tuesday, April 6, 2021

Coffee Solves Everything! /コーヒーさえあれば / Un café, c'est le remède contre tout!

It’s been almost six years since I moved to Australia. I feel that I am still newish to Brisbane but now know how to order coffee. When I first came to this country, I ordered regular coffee. The staff at the coffee shop said, “We don’t have regular coffee.” I said, “Oh! You guys don’t have “regular” coffee? Then, what do you guys have?” 

Aussies have developed their own unique coffee culture, and they take it very seriously. I used to think that Italy had the best coffee in the world, but now I reckon Australia has the best coffee, in spite of my love of Europe. (Japan has its own unique coffee culture too, and it has great coffee. I will write about it another time.) So, how is Australian coffee different from other coffees in the world? Here is a list of Aussie coffees for your reference: 

Flat White: double espresso + well frothed hot milk

Cappuccino: espresso + frothed hot milk 

Latte: espresso + hot milk 

Long Black: espresso + hot water 

Short Black: espresso (This may sound normal, but caution! I’ll explain this later.)

Babyccino: hot frothed milk + cocoa powder (for little ones)

As you can see, Australian coffee is essentially based on espresso. When I ordered Long Black for the first time, I was shocked because I got a huge mug full of espresso. Technically, hot water is added to espresso, but the espresso itself is so much stronger than that of Europe. So, it doesn’t feel thin at all. If anyone has ever been to Europe and found the portion of coffee a little too small, please come to Australia! You will be very satisfied. In addition, if you order a muffin with coffee, it may turn out to be the size of your dad’s fist. 

I will introduce you to some of my favorite coffee spots in my next post. 


オーストラリアに引っ越して、6年近くになりますが、着いた頃はコーヒーの注文の仕方も分かりませんでした。この国のコーヒーは独特で、ヨーローッパのそれとも、アメリカのそれとも、また日本のとも違います。いわゆるレギュラーコーヒーやエスプレッソは無く、フラット・ホワイト、ロング・ブラック、ショート・ブラック、カプチーノなどが主流です。ロング・ブラックを初めて飲んだ時はエスプレッソがマグカップになみなみと注がれて出て来て驚きました。後で良く話を聞けば、エスプレッソをお湯で薄めてあるそうですが、こちらのコーヒーはフランスなどヨーロッパのエスプレッソに比べて更に濃いので、麦茶を彷彿とさせるほど薄いコーヒーが主流のアメリカから来た私にはショックでした。

値段もアメリカではコーヒーもマフィンも2〜3ドルでしたが、こちらでは一杯5ドル以上も珍しくはありません。マフィンやクロワッサンの値段もまた然り。ビールも一本5〜6ドルが普通で、アメリカでは6本入りの1パックが6ドル前後、高級なヨーロッパのビールでも10ドル前後だったので、当初は酒屋に足を踏み入れる度に卒倒しそうでした。

値段にはあまり関係ないような気がしますが、オーストラリアはコーヒーとお酒がとても美味しい国です。ブリスベンにはイタリア系の移民が多いので、そのせいかもしれません。コーヒー豆もスーパーで簡単に美味しいものを買うことができます。

又、カフェが無数にあります。軒先などを上手く利用した本当に小さな店も少なくありません。誇張では無く、数歩歩けばカフェという地域もあり、住民の方はそれぞれのお気に入りがあるようです。

ご存知の方も多いと思いますが、オーストラリアのコーヒーを改めて紹介したいと思います。

フラット・ホワイト:ダブルエスプレッソ・コーヒー+細かく泡立てた牛乳

カプチーノ:エスプレッソ・コーヒー+泡立てた牛乳

ラテ:エスプレッソ+牛乳+泡

ロング・ブラック:エスプレッソ・コーヒー+お湯

ショート・ブラック:エスプレッソ

諸説ありますので、議論は尽きませんが、一例です。ちなみにフラット・ホワイトは平らでなくてはならないそうで、ふんわりした泡のフラット・ホワイトが出て来た時に、隣のおばさまが「こんなのカプチーノみたいじゃない!」と言って怒っていましたが、私にはその差は分かりませんでした。しかし、飲み慣れてくれば、確かにカプチーノとフラット・ホワイトは違います。泡の量というよりも、むしろ泡の密度。カプチーノの方が少しふんわりとしている気がします。次回は私のお気に入りのコーヒー屋さんや豆について、お知らせしたいと思います。


Il y a presque six ans que je suis arrivée à Brisbane de Cleveland. Au début, je ne savais pas common je pouvais demander un café! Le café australien est très particulier et différent de celui que l’on trouve en Europe et aux États-Unis. En plus, une tasse de café coûte plus de 5 dollars! Quand j'ai demandé un "Long Black" la première fois, j'était choquée parce que j'ai eu une très grande tasse de café italien dans ma main. C’était énorme! Voici la liste des cafés australiens pour votre information: 

Flat White (Blanc Plat):double-café + mousse de lait 

Cappuccino (Cappuccino): café + mousse de lait

Latte (Cafe au Lait) : café + lait 

Long Black (Noir Long): café allongé avec de l’eau

Short Black (Noir Court): café 

Babyccino: mousse de lait + un peu de cacao en poudre (pour les bébés et les petits enfants)

Chaque café a des versions un peu différentes et chacun a sa propre préférence. Vous pouvez toujours discuter de ce sujet avec vos copains australiens. Cette conversation peux être sans fin! Je trouve le Cappuccino un peu plus doux en bouche que le Flat White, mais c’est tellement difficile de dire la différence. Je vais vous présenter les cafés que je préfère à Brisbane la prochaine fois.