ご無沙汰しています。すっかり夏らしくなりましたね。これから8月に掛けては、クリーブランドの一番美しい季節、そして皆が休暇に出掛ける一番楽しい時期です。
私も休みを利用して、以前住んでいたボルチモアに行って来ました。前は小さな街だなと思っていましたが、久しぶりに訪れると、さすが東海岸。やはり都会です。クリーブランドでは見つけられないおいしいものがたくさんありました。今日は今回新たに見つけたレストランや、お気に入りのお店について書きたいと思います。
ボルチモアで絶対に食べて欲しいもの、それはクラブ・ケーキです。ボルチモアにはニューヨークにも西海岸にも負けない、どこよりもおいしい、本場のメリーランド・クラブ・ケーキがあります。
かにの名店は市内に数々ありますが、地元の人に不動の人気を誇るのが Faidley's です。Lexington Marketという、クリーブランドでいうウェスト・サイド・マーケットのような屋内の公営市場の一角にあり、観光客から地元の通まで、お客さんが毎日詰め掛けます。
Faidley's のクラブ・ケーキはいくつか種類がありますが、是非食べて欲しいのが All Lump Crab Cake です。これを食べなければ、ここまで足を伸ばした意味がありません。こぶし程も大きさがある(もしかしたら私の拳よりも大きいかもしれません。。。)巨大なクラブ・ケーキで、手作業で取った立派なかに肉を惜しげも無く使っています。味付けもまた絶妙で、かにの淡白な味わいを引き出す、独特のまろやかなソースが絡めてあり、数あるかにのお店でも、不動の一位を誇る理由が分かります。こんなに贅沢なクラブ・ケーキは他のどこを探してもないでしょう。
これだけ丹誠を込めて作られた料理を出す一方、ここはセルフサービスのカジュアルなお店なので、席は無く、立ち食いです。まず列に並んで注文し、品物を受け取って、空いている高テーブルで立って食事をします。クラブ・ケーキは単品でもセットでも注文することもできますが、All Lump Crab Cake は単品でも食べきれない程大きいので、私はいつも単品で注文します。価格はAll Lump Crab Cake が13〜14ドル程(セットは18〜19ドル)と、この手のスタンドにしてはもしかしたら少々高いと思われる方もいるかもしれませんが、その質を考えると、むしろ驚く程良心的な価格だとおもいます。これ程に手間が掛かった最高のクラブケーキです。他のレストランで食べたら優に30〜35ドルは越えるでしょう。
本当においしい、本場のメリーランド・クラブ・ケーキを食べたい方は、是非 Faidley'sに行ってみて下さい。但し、お越しになる際は、十分注意して下さい。Faidley's が入っているレキシントン・マーケット周辺は治安が悪いため、できるだけ、車を使って、駐車場から直接市場に入っていらっしゃることをおすすめします。
Faidley's
URL: http://www.faidleyscrabcakes.com/
Address: 203 North Paca Street, Baltimore, MD 21201
Phone: (410) 727-4898
Address: 203 North Paca Street, Baltimore, MD 21201
Phone: (410) 727-4898
本当においしいシーフードを食べたら、次に本当においしいお肉を食べてみたいというのが人の心。これまで行った人全てが「すごくおいしい。絶対にお勧め。」と言ったレストランがあります。それはブラジリアン・ステーキ・ハウス Fogo de Ciaoです。Fogo de Ciaoは本店がブラジルにあるシュラスコのお店で、ブラジル国内の他、アメリカにも支店がいくつかあります。チェーンだからといって、あなどってはいけません。アメリカの他のどんなステーキ・ハウスにも劣らぬどころか、それ以上においしいお肉を堪能することができます。
このレストランの面白い点は、高級レストランにも関わらず、食べ放題だという点です。食べ放題と行っても、食べ物をテーブルに取りに行く必要はありません。給仕の方が焼きたての熱々のお肉をテーブルまで持って来てくれます。ひとり一枚、表が緑で裏が赤のカードが配られ、緑を向けておくと、給仕の方がテーブルに来て、お皿の上でお肉を切り分けてくれます。赤を向けておくと、ストップの意味で、給仕の方は来なり、その間にゆっくり食事ができるというシステムです。
実際に食事をしてみて、まず驚いたのがその肉質です。私もここまでは期待していなかったのですが、アメリカのどの高級レストランにも引けを取らぬ程の高品質な肉を炭火でじっくり焼いています。そして、好みの焼き加減の部位を、好みの分だけ切り分けてくれます。看板メニューのPicanhaは驚く程柔かで、ジューシー。これ程に上手に焼けたロースト・ビーフを食べたことがありません。そして、次に驚くのが種類の豊富さです。トップ・サーロインにフィレ・ミニョン、リブ・アイにラム、そしてビーフ・リブ、ポーク・リブと枚挙に暇がありません。そして、どれもおいしい。食べ放題というと、倦厭される方もいらっしゃるかもしれませんが、Fogo de Chaoは量が多いのが苦手な方や、女性にこそぴったりなステーキ・ハウスだと思います。というのも、いろいろな種類のお肉をほんの少しずつ楽しめるからです。アメリカのステーキ・ハウスに行って、大きなお肉の塊が出て来て、それを見ただけで、お腹が一杯になってしまったという経験はありませんか?意外にも、Fogo de Chao はそんな方にこそ、おすすめです。
そして更にもうひとつ、嬉しいのがサラダ・バーです。他のサラダ・バーではあまり見ないような、ルッコラやクレソン、スモーク・サーモンやマチェンゴ・チーズといった、少し変わった食材が豊富に並んでいます。お酢やオリーブ・オイルも良いブランドがしっかり選ばれており、お肉のお供にぴったりな、おいしいサラダを頂くことができます。
これだけの質と量の料理を堪能して32.5ドル(ランチ:32.5ドル、ディナー:48.5ドル)とは信じられません。行く前までは少々高いのではないか?食べ放題は量が食べられないと、意味が無いのではないか?と思っていましたが、今では全く逆の意見です。これ程にコスト・パフォーマンスの高い食事をアメリカでこれまで経験したことがありません。量も好みで増やしたり、減らしたりしながら食べられるので、返って無理をせず、色々なものをおいしく食べることができました。
本当においしいお肉とお野菜を、手頃な価格で、心ゆくまで味わいたい方、是非 Fogo de Chao に行ってみてください。ちなみにボルチモアのみならず、シカゴやワシントンDCにも支店がありますので、機会がありましたら、是非お試し頂きたいと思います。私も今から次に Fogo de Chao に行ける日を楽しみにしています。
ボルチモアにはその他にも、有機栽培の素材を使ったおいしいジェラート屋さん Pitango や、内装が飛び切り面白くて料理がおいしいPaper Moon というダイナーなど、何度でも行きたい、おいしいお店が沢山あります。これまで行く機会が無かった方も多いと思いますが、次にワシントンDCに行かれる機会には、ボルチモアまで足を伸ばしてみてはいかがでしょうか?
Address: 600 E. Pratt Street, Baltimore, MD 21202
Phone: (410) 528-9292
Phone: (410) 528-9292
It's been a while since I wrote the last article. I was a little busy traveling last month. I went to Baltimore and enjoyed a lot of delicious foods. You might wonder why it was in Baltimore? Baltimore is kind of in the shadow of D.C., but it is actually an interesting city that has its very special character. Also, I sometimes feel like coming back to Baltimore because I used to live there. I want to write about my favorite restaurants in the Baltimore area today.
The first and most important thing you should do in Baltimore is to taste real Maryland crab cake. There are many restaurants that offer good crab cake, but Faidley's in the Lexington market has the best reputation among locals. The all lump crab cake from Fadley's is so huge like a size of a fist and it's all made of fine hand picked lump crab meat. I've never seen such generous crab cake anywhere else, and it's perfectly seasoned to taste the delicate flavor of crab meat. Plus, it's only 13-14 bucks. Now you know why this is kind of crab cake I dream of. This is no doubt the best place to try the real Maryland crab cake. It is a very casual self-service restaurant, and there is no seating. I should mention one more thing about Faidley's. Safety in the restaurant itself and the market is OK, but the neighborhood around the Lexington Market is not good. I highly recommend going there by car. Be safe and enjoy a great meal!
After I enjoyed fantastic seafood, I wanted to enjoy fantastic meat also. The place I headed for next was Fogo de Chao, a famous Brazilian style steak house. Fogo de Chao has their original restaurant in Brazil, so it's not actually a "Brazilian style restaurant", but it's a real "Brazilian churassco restaurant".
Fogo de Chao is unique in many ways. First, it's a fancy restaurant, but it's all-you-can-eat. It's all-you-can-eat, but you don't need to stand to get food. Each guest receives a card with one side green and another side red. When you have green side up on the table, the servers come to your table with a big chunk of meat, and you can ask how much meat you want if you want the dish. When you have red side up, that means "stop." They don't come to your table so that you can take your time to eat and relax. Another unique feature of Fogo de chao is that you can enjoy a variety of meat during a visit, such as filet mignon, top sirloin, rib-eye, lamb chop, pork rib, and you name it. I liked this unique serving style very much because I was able to enjoyed a little bit of all kinds of steak. Very often, a portion of steak is overwhelmingly huge that I can't enjoy a meal at the end, but with this system, when I didn't want it anymore, I just stopped and didn't need to waist any, and when I wanted more, I had some more. This worked just perfect.
You might not expect great quality for almost any kind of all-you-can-eat restaurant, but I should say that this restaurant was very different. All the meat was top quality and perfectly grilled to be juicy. Even at a well respected steak house, I have never had tender steak like this. In addition, I loved their salad bar. It was full of fresh unusual vegetables and toppings such as arugula, watercress, smoked salmon, machengo cheese and so on. The salad bar itself made a great gourmet meal, but more importantly, it made a perfect relish. With this salad, I enjoyed their steak more.
Lunch at Fogo de Chao was only 32.5 dollars. I thought this had tremendous value. I definitely recommend Fogo de Chao to whoever loves sizzling great steak. Fogo de Chao has a branch in both Chicago and Washington D.C. These two locations might be easier to reach for some people in Cleveland.
These two places, Faidley's and Fogo de Ciao, are my big favorite in Baltimore, but there are more places that you don't want to miss such as Pitango, a great gelato place that uses very good natural ingredients, Patisserie Poupon, a good French bakery that has perfectly puffed brioche, etc. Baltimore also has world class cultural institutes, such as the Baltimore Museum of Art, the Walters Art Museum, and Baltimore Symphony Orchestra. If you have a chance to visit Washington D.C., I recommend stopping by Baltimore to experience their culture. I am sure you'll have a good time.
After I enjoyed fantastic seafood, I wanted to enjoy fantastic meat also. The place I headed for next was Fogo de Chao, a famous Brazilian style steak house. Fogo de Chao has their original restaurant in Brazil, so it's not actually a "Brazilian style restaurant", but it's a real "Brazilian churassco restaurant".
Fogo de Chao is unique in many ways. First, it's a fancy restaurant, but it's all-you-can-eat. It's all-you-can-eat, but you don't need to stand to get food. Each guest receives a card with one side green and another side red. When you have green side up on the table, the servers come to your table with a big chunk of meat, and you can ask how much meat you want if you want the dish. When you have red side up, that means "stop." They don't come to your table so that you can take your time to eat and relax. Another unique feature of Fogo de chao is that you can enjoy a variety of meat during a visit, such as filet mignon, top sirloin, rib-eye, lamb chop, pork rib, and you name it. I liked this unique serving style very much because I was able to enjoyed a little bit of all kinds of steak. Very often, a portion of steak is overwhelmingly huge that I can't enjoy a meal at the end, but with this system, when I didn't want it anymore, I just stopped and didn't need to waist any, and when I wanted more, I had some more. This worked just perfect.
You might not expect great quality for almost any kind of all-you-can-eat restaurant, but I should say that this restaurant was very different. All the meat was top quality and perfectly grilled to be juicy. Even at a well respected steak house, I have never had tender steak like this. In addition, I loved their salad bar. It was full of fresh unusual vegetables and toppings such as arugula, watercress, smoked salmon, machengo cheese and so on. The salad bar itself made a great gourmet meal, but more importantly, it made a perfect relish. With this salad, I enjoyed their steak more.
Lunch at Fogo de Chao was only 32.5 dollars. I thought this had tremendous value. I definitely recommend Fogo de Chao to whoever loves sizzling great steak. Fogo de Chao has a branch in both Chicago and Washington D.C. These two locations might be easier to reach for some people in Cleveland.
These two places, Faidley's and Fogo de Ciao, are my big favorite in Baltimore, but there are more places that you don't want to miss such as Pitango, a great gelato place that uses very good natural ingredients, Patisserie Poupon, a good French bakery that has perfectly puffed brioche, etc. Baltimore also has world class cultural institutes, such as the Baltimore Museum of Art, the Walters Art Museum, and Baltimore Symphony Orchestra. If you have a chance to visit Washington D.C., I recommend stopping by Baltimore to experience their culture. I am sure you'll have a good time.
Faidley's
Address: 203 North Paca Street, Baltimore, MD 21201
Phone: (410) 727-4898
Fogo de Chao, Baltimore
Address: 600 E. Pratt Street, Baltimore, MD 21202
Phone: (410) 528-9292